Diada de primavera dels Ganàpies de la UAB

Dijous, 10 de maig de 2012

Una setmana més, l’equip tècnic de Birreiros va ser a plaça per gaudir de la penúltima diada universitària de la temporada: la Diada de Primavera dels Ganàpies de la UAB.

Al contrari que a la diada ganàpia d’hivern, aquesta vegada no va ser una actuació multitudinària i només van assistir-hi dues colles a més dels amfitrions: els Xoriguers de la UdG i els Marracos de la UdL. Això va ser degut a que aquell mateix dijous se celebrava una altra diada universitària, la dels Passerells del TCM a Mataró amb la resta de colles castelleres universitàries.

La Diada de Primavera dels Ganàpies es presentava com una actuació de màxims per a la colla amfitriona, ja que era l’última actuació d’aquesta temporada on hi podien portar grans castells. Els Ganàpies estaven disposats a donar-ho tot a la seva plaça i més encara després de la injecció de confiança que va suposar descarregar les seves estructures més difícils (2d6 i 4d7) la setmana anterior a Vic.

La Plaça Cívica estava de gala per acollir l’actuació castellera, i prop de les dues del migdia les colles castelleres ja eren a punt per començar l’actuació. Força presència de públic, moltes càmeres, cares conegudes entre el món casteller -com els caps de colla dels Minyons de Terrassa i dels Xics de Granollers-, i altres curiosos estudiants de la UAB que molt possiblement van veure de prop una actuació castellera per primera vegada. En definitiva, molta expectació i més encara tenint en compte el sol radiant que hi havia i la temperatura gairebé estiuenca que feia. Tot preparat, començaven els amfitrions i sortien de 4d7. En aquesta primera ronda, el van descarregar amb molta solvència (aparentment); el castell estava ben quadrat, va pujar perfecte i el van descarregar sense problemes. Després de descarregar el 4d7 més llunyà de la història dels Ganàpies una setmana abans a la capital osonenca, a casa seva no van tenir massa dificultats per repetir la fita i tornar a fer història aconseguint el desè quatre de set de la seva història. A segona ronda, la colla blau “azafata” va decidir provar una nova estructura que no havien fet mai fins el moment: el 7d6. Els Ganàpies ja el portaven assajant unes quantes setmanes, i semblava que el millor moment per portar-lo a plaça era a la seva diada. Va ser una estructura idònia per fer pujar a molta gent que no ho fa habitualment a altres castells i per assolir un altre castell diferent de la gamma alta de sis. Els Ganàpies el van descarregar amb alguna dificultat a tronc -possiblement a causa que era el primer cop que es feia aquest castell- i amb una pinya molt justa d’efectius. Pel que fa a la tercera ronda, els amfitrions van descarregar un altre castell de gamma alta de sis, el 5d6. Va ser un castell bastant treballat però finalment van descarregar l’estructura més repetida dels Ganàpies en aquesta diada de primavera (també el van portar a Reus i a Vic). Van tancar l’actuació amb tres pilars de 4.

Els Xoriguers de la UdG van portar molts efectius però finalment no van portar cap castell de 7 a la diada ganàpia. Possiblement arriscar massa a falta de només una setmana per a la seva diada no era una bona opció, però malgrat això van portar-hi tres castells de gamma alta de 6. A primera ronda, la colla gironina va descarregar el 5d6, estructura que també van portar a la diada de Marracos i d’Arreplegats. A segona ronda van descarregar el 2d6 amb certes dificultats en la pujada (inherents a aquesta estructura tan tècnica) però molt ben defensat. Van acabar l’actuació amb el 4 de 6 amb el pilar i amb un pilar de 4. En definitiva, una actuació molt completa (i complexa) que ens anticipava el que seria una gran diada de primavera amb castells de 7 al Campus de Montilivi (Girona).

Per últim, els Marracos de la UdL van portar pocs efectius al Campus de Bellaterra però tot i això van decidir portar-hi el 2d6. Tenien el tronc i la pinya necessària i van decidir tirar amunt. El castell va pujar bé, però un cop carregat el castell, el tremolor habitual de la torre es va fer cada vegada més exagerat i no el van poder defensar en la descarregada. A segona i tercera ronda van portar dos castells de 5 nets: el 3d5an i el 4d6an. Van acabar la seva actuació amb l’habitual pilar de quatre. Aquesta seria l’última actuació castellera de la colla de la Universitat de Lleida, ja que a Girona no van realitzar cap castell. En definitiva, bona temporada dels Marracos de la UdL, que van realitzar una molt bona actuació a la seva diada, però que tenen com a  assignatura pendent els seus desplaçaments.

Posteriorment, els castellers allà presents van poder gaudir a l’animació d’en Jaume Barri -el Déu dels Ganàpies-, ja habitual en totes les diades dels Ganàpies de la UAB. Cançons, balls, rotllanes i diferents activitats van precedir l’habitual gimcana on els més atrevits van renunciar (temporalment) als colors de la seva camisa. En definitiva, una “quarta ronda” molt llarga però divertida, on els més valents van acabar cremant les seves últimes bales a Mundo Caníbal. L’equip tècnic de Birreiros va concloure la nit tastant un elixir fet a mida per celebrar el desè 4d7 ganàpia. Cal dir que no vam poder beure’n ni la meitat, cosa que es pot interpretar metafòricament com que no s’ha acabat la feina. És el desè 4d7 de la història dels Ganàpies de la UAB, però encara han de venir molts més i també -qui sap- castells superiors.

Ganàpies de la UAB: 4d7, 7d6, 5d6, 3Pd4.
Xoriguers de la UdG: 5d6, 2d6, 4d6a, Pd4.
Marracos de la UdL: 2d6 (c), 3d5an, 4d5an, Pd4.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s