Diada de Les Santes

Capgrossos de Mataró, Castellers de Vilafranca i Castellers de Sabadell.

La Diada de les Santes Mataró sempre és un dels plats forts de l’estiu, ja que tot i que hi ha colles que estan de vacances, les que hi actuen hi van amb castells màxims. Enguany, els Capgrossos de Mataró, tot i no haver tingut un primer tram de temporada intens (només un castell de 9), arribaven a Santes amb els seus castells límits (4d9f, 3d9f, 2d9fm, pd6). Unes intencions força ambicioses tenint en compte que només havien descarregat un 4d9f aquesta temporada, per tant havien de estrenar el 3d9f, i per descomptat el 2d9fm. Per part dels Vilafranquins, volien tornar a descarregar el 3 i el 4 de 9 (castells que pràcticament fan sense suar enguany) i aconseguir el seu primer Gamma Extra de la temporada, el 2d9fm. I pel que fa als Saballuts, arribaven al Maresme amb unes pretensions molt altes, descarregar per primer cop el 2d8f, intentar per primer cop en la seva història el 5d8, i descarregar per primer cop el pd6.

Després dels pilars caminats, la primera colla en actuar han estat els Capgrossos de Mataró. Sortien amb el 4d9f, el castell aparentment més assequible dels 3 que volien portar. El castell ha pujat tremolós, el folre no ha aconseguit falcar bé els segons i això ha afectat al desenvolupament del castell, on els castellers de tronc han hagut de treballar de valent. Tot i això, han aconseguit descarregar-lo.

4d9f
Segon 4d9f dels Capgrossos de Mataró enguany

A segona ronda han intentat el 3d9f. Era el primer de la temporada i tenia molt bones mides, però el folre tampoc estava ben lligat i poc a poc l’espai entre plena i buida ha anat cedint. Tot i això, no l’han volgut tirar avall i amb dosos col·locats el folre s’ha obert, arrossegant cap avall tot el castell.

En ronda de repetició han fet el 3er 5d8 de la temporada, sense gaires complicacions, molt bonic, tot i que una mica treballat de rengla.

Per tancar la ronda de castells, han intentat el 2d9fm, castell que fins ara han aconseguit coronar 2 cops. El folre estava ben lligat, però a nivell de manilles no treballaven gens bé, i el castell ha pujat molt tremolós. Quan l’enxaneta anava a posar el segon peu, les manilles han cedit, fent caure un dels segons i en conseqüència, arrossegant els terços avall.

i2d9fm
Intent de 2d9fm dels Capgrossos de Mataró

En ronda de repetició han fet un 3d8 molt ben parat, tot i que el segon de la plena tenia el colze dret baix i això ha fet treballar un pel tort al seu terç, que ha demostrat que té un nivell tècnic molt bo.

A la ronda de pilars, i per segona setmana consecutiva, han renunciat al pd6 i han acabat amb un vano de 5.

Els Castellers de Vilafranca, que actuaven segons, han sortit amb el 3d9f (ja n’havien descarregat 7 enguany). Com que aquest castell ha anat immediatament després del 4d9f dels Capgrossos, la diferència al folre ha estat abismal. El folre dels Vilafranquins sembla que estigui a terra, una roca, sense cap tipus de moviment. Han descarregat el castell sense cap mena de dificultat. A segona ronda han atacat el seu primer GE de l’any, la torre de 9 amb folre i manilles. El castell ha pujat sense gaire tremolor, però bastant obert de terços. Al moment de carregar, les manilles han apretat i els segons han quedat clavats i perfecte de mides, tot i això, aquest treball extra ha fet que el seu folre s’enfonsés, però les manilles han aconseguit aguantar el castell fins a tenir-lo descarregat. A tercera ronda, han plantat un 4d9f més tremolós del normal, però sense greus complicacions.

2d9fm
2d9fm dels Castellers de Vilafranca

A la ronda de pilars, tot i que s’especulava amb un possible pd8fm, han tornat a descarregar el pd7f, molt bonic i que demana a crits les manilles.

pd7fm
Pd7f dels Castellers de Vilafranca

Els Saballuts venien a Mataró amb la intenció de fer la millor diada de la seva història, i així ha estat. Han sortit de 3d8 per calmar possibles nervis i assegurar el primer castell. Tot i que l’enxaneta ha tingut alguns dubtes a alçada de dosos, finalment ha tirat amunt i el castell s’ha descarregat. A segona ronda venia el seu plat fort. El 5d8, castell que mai havien intentat. El castell ha pujat molt bé de mides, però massa lent, i al començar la descarregada, ha petat per la rengla.

Primer 5d8 carregat de la història dels Castellers de Sabadell

Finalment, a tercera ronda, han renunciat al 2d8f (castell que mai han descarregat) i han optat per assegurar amb el 4d8.

A la ronda de pilars, tenien un altre gran repte: descarregar el pilar de 6. Tampoc l’havien descarregat mai i estaven molt motivats. A la pujada, el pilar ha patit una rebrincada que el segon ha pogut corregir, i al descarregar-lo els Saballuts l’han celebrat molt efusivament.

Fins aquí al crònica de Birreiros sobre l’actuació castellera de Les Santes de Mataró.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s