XVè Aniversari dels Xoriguers de la UdG

Amb motiu del quinzè aniversari dels Xoriguers de la Universitat de Girona, el dijous 21 de març es van reunir per primer cop enguany les colles universitàries, i Birreiros no vam voler deixar passar una actuació tan especial com aquesta, on a més a més, es va demostrar el gran nivell de les colles, que deixa veure la gran feina que estan fent durant aquesta temporada.

La diada es va celebrar a la Plaça Independència de Girona, una plaça molt maca que va estar a l’alçada de l’actuació. Per falta de gent, els Pataquers, els Marracos i els Emboirats no van poder alçar els seus castells, però tant els de Lleida com els de Vic van voler ser presents i van portar una petita representació.

Les colles que van actuar van ser els Passerells del TCM, els Arreplegats de la Zona Universitària, els Ganàpies de la UAB i la colla local (que feia anys), els Xoriguers de la UdG.

Pel que fa a Birreiros, vam pujar directes des de la UAB, on els Ganàpies van fer l’últim assaig abans de l’actuació, deixant clares les intencions per Girona.

La primera ronda la va obrir Arreplegats amb un 4d7 (després d’un peu desmuntat) un pèl justet de pinya però que en cap cas va repercutir en el castell. El van descarregar sense complicacions, estant molt parat en tot moment.

4verds

Seguidament, els Ganàpies tancaven la pinya del 5d6, castell que han portat a totes les diades universitàries, demostrant la gran capacitat de moure gent que té aquesta temporada (a Girona una setantena a l’actuació). Tot i això, el castell va pujar remenat i va cedir abans de la carregada, convertint-se en el primer intent de 5d6 de la història dels de Bellaterra. Un cop moral (i físic) bastant fort, i abans de repetir ronda van cedir el torn a Xoriguers.
Els de casa van descarregar el 4d7, molt maco de mides i ben parat, demostrant el gran nivell dels blau cel per aquest segon tram de temporada.

4d7 Xoriguers
Era el torn de la repetició de Ganàpies, i just en aquest moment arribaven Amparitos a plaça. Els de Bellaterra van optar pel 4d6a per calmar la colla, i tot i que va remenar una mica, el van poder descarregar bé gràcies a la bona feina del segon de l’agulla que va defensar el pilar perfectament.

agullaganapies

Per concloure la primera ronda, els passerells van descarregar un 2d5 que va anar d’un pèl que caigués abans de l’aleta ja que van plegar-se els dosos. Tot i això, van defensar-lo molt bé i van tancar la primera ronda.

passerells2

A segona ronda, els de verd van optar pel 3d6ps. Molt remenat durant la pujada, però descarregat sense problemes, mentre la colla cantava “un pis més”, deixant veure les intencions pel segon tram de temporada amb el 3d7ps.

3sotaverds

Torn dels Ganàpies. Després del cop moral del 5d6, la tècnica es va reunir i va decidir si fer o no el quatre. Van decidir confiar en la colla i van anar a pel 4d7, castell que han treballat moltíssim durant tota la temporada i que aquesta setmana havien col·locat dosos a assaig. El castell va pujar molt bé, però després de la carregada va començar a remenar i desquadrar-se fins al punt d’estar a punt de caure, però les ganes de la colla amb aquest castell van donar un plus de força i van aconseguir defensar-lo, esclatant d’eufòria un cop descarregat, i es convertia en el 10è 4d7 descarregat de la colla, el primer a Girona.

4ganapies
Seguidament els Xoriguers van fer el 2d6. IMPECABLE. Semblava una roca, i a la descarregada els Xoriguers no van amagar la seva voluntat cantant “un pis més”, fent referència al 2d7f.

torre
Els Passerells tancaven la segona ronda descarregant un 3d5 femení amb pinya.

A tercera ronda, els Arreplegats van optar pel 7d6, un castell que els de Barcelona encara no havien fet mai, i tot i que tenien una pinya mínima (un cordó), el van descarregar sense problemes, deixant a la vista el gran nivell que tenen.

7

Els Ganàpies, a tercera ronda, i eufòrics pel 4d7, van optar per repetir el 5d6, amb algun canvi a tronc, i van poder-se treure l’espineta de la primera ronda. El 5è de la temporada.

5ganapies

Xoriguers va tancar la tercera ronda optant pel 5d6, un pel desquadrat de mides però molt parat.

A la ronda de pilars els Xoriguers van descarregar el pilar de 5, i posteriorment, Arreplegats i Ganàpies van fer dos pilars de 4, i Passerells un pilar de 4.

207533_10200995566037919_37916140_n

Un cop acabada l’actuació, ens vam desplaçar cap a La Mirona (Salt) en autocars que va muntar Xoriguers. L’animació del bus va ser a càrrec del Gremi de l’Art Antic, que s’hi va deixar la veu i el fetge. Ja a Salt, vam sopar i, segons dades de l’organització, en una hora es van acabar els 250 litres de cervesa amb què els amfitrions van proveir els assistents. Finalment, vam poder gaudir de tres concerts i, posteriorment, de PD fins les 6 de la matinada.

Sobre els concerts de La Mirona, des de Birreiros fem especial menció a La Banda del Coche Rojo, grup que ja ens va enamorar a la Festa Major de la Garriga l’estiu passat. I és que un grup que comença el seu espectacle amb una “intro” amb Hysteria mai no pot decebre. Amb un show ple de versions de temes de tots els estils i fidel a la seva línia, van fer xalar a tots els presents. El moment àlgid va ser quan va pujar a l’escenari el cap de colla dels Ganàpies, l’Adrià Mas, que es va deixar portar per l’eufòria de la gran actuació feta hores abans i va acabar amb una rapada un pèl controvertida, cortesia dels integrants de la banda. Històric.

La tornada a casa va ser bastant surrealista. Després de dormir un parell d’hores, vam fer via cap a Granollers. En aquesta ocasió, no vam demostrar ser massa hàbils en quant al coneixement de les carreteres catalanes, ja que ens vam endinsar uns quants quilòmetres a l’Eix, direcció Vic. Possiblement aquesta errada va ser culpa de la mala senyalització que ens vam trobar per sortir de la ciutat de Girona. Un cop superat aquest primer incident, i després d’haver parat a dues benzineres (ja que a la primera no tenien Dièsel) vam arribar a la capital del Vallès Oriental. Dues hores de viatge… Tot i això, tenim moltes ganes de la propera diada universitària, que tindrà lloc el proper dia 25 d’abril a Can Passerell.

Arreplegats de la ZU: 4d7 3d6ps 7d6 2pd4
Ganàpies de la UAB: i5d6 4d6a 4d7 5d6 2pd4
Xoriguers de la UdG: 4d7 2d6 5d6 pd5
Passerells del TCM: 2d5 3d5 pd4

Fotografies: Queralt Moncal (totes les fotografies)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s